| Harta Site | Politica cookie | Contact | Despre Noi | Carte de Oaspeti | English  

 Cauta  

PROGRAM DE AUDIENȚE

Președinte Costică Macaleți
vineri:  orele 9.00 - 12.00, camera 110-110b tel. 511230
Vicepreședinte Dorin Birta
joi: orele 9.00 - 12.00, camera 104-106 tel. 511853
Vicepreședinte Constantin-Liviu Toma
marți: orele 9.00 - 12.00, camera 108-108b tel. 511280
Contact CONSILIUL JUDEȚEAN: tel. 514712, fax:514715, email:
consiliu@cjbotosani.ro
Alocare numere de telefon la CJ Botoșani 


Consiliul Judetean
  Consiliul Judetean Botosani
Consilieri județeni
Regulament de org. și funcționare al CJ
Rapoarte de activitate CJB 2004-2008-2012-2016
Organigrama CJB
Program de audiente
Instituții subordonate
Proiecte de hotarâri
Hotărâri
Publicatii
Finanțări nerambursabile
Proiecte, cooperare internațională și parteneriate
Contracte de achizitii publice la CJB
Comunicate de presă
Recepții de lucrări la obiective de investiții
Legaturi web, e-mail
Ședințe ale CJ - Proiectul ordinii de zi
Ședințe ale CJ - Minute
Ședințe ale CJ - Procese verbale
Instituția Arhitectului Șef
Autoritatea județeană de transport
Formulare
Declaratii de avere si de interese
Transparența decizională cf. Legii 52/2003
Informații de interes public cf.Legii 544/2001
Informatii cf.art.76(1) din Legea 273/2006
Licitatii
Situatia imprumuturilor contractate de CJ
Strategia de dezvoltare a județului pt.2014-2020
Concursuri
Salarii CJ
Guvernanță corporativă
Protecția datelor cu caracter personal
Comunicate AFIR
Cod etic conduita salariati CJ si raportari
 

Judetul Botosani
  Clip de prezentare a judetului Botosani
Statutul judetului Botosani
Date generale
Istorie
Geografie
Economie
Educatie, cultura, traditii
Turism
Harta Judet
Harta Digitala Judet
Domeniul public
Adrese utile
Administrațiile publice locale - date de contact
 

Info
 

Data ultimei actualizari:
18.11.2019 15:17
Utilizatori Autentificati Online: 7
Vizitatori: 545499

 

  Istorie  
  Istoria Judetului Botosani

Începuturile vieții pe meleagurile botoșănene, ca de altfel și al celei de pe întreg teritoriul țării se pierd în negura vremurilor.

          Din paleolitic se constată și în această parte a țării frecvente așezări omenești. Astfel, urme de locuire din această epocă au fost semnalate pe teritoriul județului în localitățile Mitoc, Bodeasa, Ghireni, Pogorăști, Ripiceni, Botoșani, Ștefănești, Miorcani ș.a.

          Așezările omenești s-au înmulțit iar urmele locuitorilor au devenit mai numeroase și mai variate în neolitic, reprezentate arheologic și în descoperirile făcute pe teritoriul județului, în localitatea Cucuteni: specifice culturii de Cucuteni sunt vasele de ceramică și pământ ars, pictate în două sau trei culori, de un înalt nivel artistic.

          Din epoca bronzului s-au descoperit pluguri, seceri cu butoane, săbii, vârfuri de lance din bronz la Ilișeni – Santa Mare (un adevărat depozit de bronzuri). Descoperiri din aceeași epocă a bronzului s-au mai făcut în localitățile Trușești, Corlăteni, Albești, Cătămărăști, Darabani etc.

          Descoperirile arheologice au demonstrat continuitatea viețuirii pe acest teritoriu, în epoca fierului, în perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat și independent sub conducerea lui Burebista. Cea mai importantă dovadă o constituie complexul fortificat de cetăți traco-getice de la Stâncești, databile în sec. VI – III î.e.n. Este vorba de un complex fortificat, format din două cetăți, întărite cu un val și șanț de apărare, însumând o suprafață totală de aprox. 50 ha.

În interiorul cetății s-au descoperit complexe de locuire, obiecte din ceramică autohtonă, vârfuri de săgeți din bronz, perle din pastă sticloasă, diverse obiecte din bronz și fier, precum și o piesă de aur, reprezentând un animal fantastic cu cap de mistreț, trup de pește și coadă de pasăre, al cărui original se găsește la Muzeul de Istorie al României.

Locuri întărite în chip asemănător au mai fost semnalate la Dersca, Copălău, Ibănești, Vf. Câmpului etc.

Mărturii valoroase pentru cea de-a doua epocă a fierului ce corespunde cu perioada formării statului dac centralizat și independent sub conducerea lui Burebista, le găsim la Cucorăni, Borolea, Manoleasa, Lozna, Corni, Horodiștea.

Unul dintre cele mai însemnate depozite de unelte și arme de fier a fost descoperit la Lozna, fiind compus din 55 piese cum ar fi:  seceri, coase, unelte de fierărie, ele fiind conservate într-o stare foarte bună la Muzeul de Istorie din Botoșani.

Dovezile arheologice arată că teritoriul județului Botoșani a făcut parte din statul dac centralizat și independent condus de Burebista, ca și din statul dac condus de marele rege Decebal.

Urme de locuire dacică pe teritoriul județului după războiul daco-roman din anii 105-106 după Hristos, când Moldova a continuat să fie locuită intens de dacii liberi, au fost atestate mai multe localități printre care: Botoșani, Cucorăni, Bobulești, Dângeni, Stâncești, Ștefănești. Cea mai importantă descoperire în acest sens este pusă în evidență de așezarea de tip Carpatic, formată din 10 locuințe dezvelite la Medeleni – Cucorăni, în care au fost găsite resturi de ceramică, fibule de bronz, obiecte de fier, demonstrând existența unei înfloritoare vieți economice.

Începând din sec. III după Hristos și continuând timp de zece secole după aceea, românii de pe aceste meleaguri nu și-au părăsit nici un moment vatra strămoșească, în ciuda trecerii unor valuri succesive ale populațiilor migratoare și a vicisitudinilor istoriei. În acest sens, pe teritoriul județului au fost descoperite 280 puncte de locuire care acoperă întreg mileniul I al e.n.

          Foarte multe așezări din județ sunt atestate documentar în perioada secolelor XIV - XVI. Dorohoiul este atestat documentar la 1407, iar orașul Botoșani în 1439.

          Dezvoltându-se atât de timpuriu, „Botoșanii nu au fost cetate ci târg deschis, fără ziduri" situat la o răspântie de drumuri, ceea ce a dus la un comerț înfloritor. Se pare că, începând cu secolul al XV-lea, dezvoltarea pe care o cunoaște comerțul aduce orașului venituri însemnate, iar prima pecete a orașului a fost un păun cu coada răsfirată ce simboliza podoabele doamnei Moldovei, cumpărate cu bani din venitul târgului.

          Marii voievozi ai Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Petru Rareș, înscriu numeroase prezențe la Botoșani, în județul nostru păstrându-se și azi ctitoriile domnești: Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi (1495) și Sf. Nicolae Popăuți (1496) ale lui Ștefan cel Mare, azi monumente istorice.

          Tot monumente istorice sunt ctitoriile Doamnei Elena, soția voievodului Petru Rareș: Bisericile Sf. Gheorghe (1551) și Uspenia (1552).

          Evenimentele istoriei moderne sunt mai puțin reprezentate prin monumente. Se poate evidenția monumentul închinat eroilor primului război mondial, operă de proporții a arhitectului H. Miclescu, ridicată în anul 1928, precum și tripticul realizat de sculptorul Gavril Costache, ridicat în memoria Răscoalei de la 1907.

 

 
     

Versiune de tiparire

Legaturi
  >

DESTINATII TURISTICE

www.turismbotosani.ro

Sistemul Electronic National

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene

Protectia Consumatorilor

DGASPC Botosani

Program Operational Comun Ro-Ua-Md

Casa Ventura Botosani

Aplicatia SISOP

 

Vremea
   

Curs Valutar
   

Google
 
 
 

Pagini Aurii
 
 
Produs/Serviciu:

Rezultate/Pagina:
 
 

Selectii de Stiri
   
 

Site realizat de IntelliSoft SRL & Compartiment Sisteme Informatice CJB

Copyright © 2003 Consiliul Judetean Botosani | Termeni si Conditii | Reguli de Confidentialitate - Home | Harta Site | Contact -