| Harta Site | Politica cookie | Contact | Despre Noi | Carte de Oaspeti | English  

 Cauta  

PROGRAM DE AUDIENȚE

Președinte Costică Macaleți
vineri:  orele 9.00 - 12.00, camera 110-110b tel. 511230
Vicepreședinte Dorin Birta
joi: orele 9.00 - 12.00, camera 104-106 tel. 511853
Vicepreședinte Constantin-Liviu Toma
marți: orele 9.00 - 12.00, camera 108-108b tel. 511280
Contact CONSILIUL JUDEȚEAN: tel. 514712, fax:514715, email:
consiliu@cjbotosani.ro
Alocare numere de telefon la CJ Botoșani 


Orasul Botosani
  Prezentare
Istorie
Economie
Turism
Harta
Date demografice si statistice
Primarul si consiliul local
Domeniul public
Declaratii de avere la CJ
 

Info
 

Data ultimei actualizari:
18.10.2019 13:55
Utilizatori Autentificati Online: 7
Vizitatori: 543112

 

  Botosani: Date demografice si statistice  
  Prezentarea Botosanilor, cu tot ceea ce are orasul mai reprezentativ trebuie sa faca macar o fugara trimitere si la cei carora li se datoreaza aceste nepretuite urme ale trecutului. Pentru ca românilor li s-au alaturat înca din timpuri îndepartate si alte etnii care, alaturi de acestia au contribuit la dezvoltarea si înflorirea asezarii, vom face succinte referiri la cele mai reprezentative dintre acestea.

Primii locuitorii de alta etnie care au venit si s-au stabilit la Botosani au fost armenii, înca din secolele XIV - XV. Asezati în apropierea centrului vechi ei îsi vor construi aici, ca semn al deplinei stabilitati, doua frumoase biserici si îsi vor ridica numeroase case si pravalii. În anul 1809 colonia armeana avea 1640 membri, cuprinsi într-un numar de 328 familii.

Dintre familiile armenesti, din rândul carora s-au afirmat numeroase personalitati implicate în toate domeniile de activitate ale orasului, s-au remarcat familiile Bolfosu, Goilav, Ciomac, Manea, Ciolac, Iacobeanu si Taranu. Negustori, medici, profesori, proprietari funciari, oameni politici, ei s-au remarcat prin straduinta de a contribui la prosperitatea orasului si la înflorirea acestuia. Cartierul armenesc - cu cunoscuta strada Armeana, numeroasele locuinte construite de acestia în diverse zone ale orasului si nu în ultimul rând cimitirul, cu monumentele sale funerare, adevarate opere de arta, au constituit un exemplu de buna gospodarire si civism, calitati care i-au caracterizat din totdeauna pe armeni.

În primele decenii ale secolului al XVIII-lea vin la Botosani primii evrei, din Polonia. Numarul lor a crescut dupa 1775 când Bucovina este anexata de imperiul Habsburgic, astfel încât, la 1781 comunitatea evreilor din oras avea si un staroste. În secolul al XIX-lea prin sporul natural dar si în urma unor infiltrari de peste granita, numarul evreilor cunoaste o puternica evolutie, astfel încât în anul 1899 acestia reprezentau 51% din populatia orasului. Evreii s-au asezat în apropierea centrului vechi, ocupatiile celor mai multi fiind acelea de croitor, ciubotar, alamier, sacagiu, precupet, etc. Dupa 1878 când le este recunoscuta cetatenia româna, ei devin principalii industriasi si negustori ai orasului, zona comerciala din centrul vechi apartinându-le, spre sfârsitul secolului, aproape în totalitate.

Stabiliti statornic la Botosani, evreii si-au construit numeroase locuinte, pravalii, scoli, asezaminte spitalicesti si sinagogi. Din rândul lor s-au ridicat importante personalitati ale stiintei si culturii românesti, între care Simion si Henri Sanielevici, Barbu Lazareanu si Alexandru Graur.

Un al treilea grup etnic stabilit la Botosani este cel al lipovenilor. Originari din stepele Volgai si Donului, acestia au venit în Moldova la începutul secolului al XVIII-lea, în urma unui conflict cu patriarhul reformator al Rusiei, Nifon. În anul 1832 colonia lipoveana din Botosani numara 58 de familii stabilite în Mahalaua Târgul Nou, unde aveau si o capela. În anul 1853 capela a fost înlocuita cu o frumoasa biserica de zid.
Ocupatia principala a lipovenilor a constituit-o gradinaritul, dar cu timpul multi dintre ei au îmbratisat diverse profesii. Dintre lipovenii botosaneni s-au distins în mod deosebit Pavel Iacovlof, fondatorul, la începutul secolului al XX-lea al unei mari fabrici de lumânari si fiul acestuia Ioan Iacovlov ajuns în 1932 presedinte al Camerei Interimare a orasului Botosani.

Un grup etnic de o factura aparte asezat la Botosani îl reprezinta tiganii. Originari din India, tiganii au ajuns în Moldova la începutul evului mediu. În Botosani prima mentiune referitoare la o zona locuita de tigani apare în anul 1815. Ea se referea la "Tiganiile" din apropierea halelor de astazi. Lingurari, spoitori, muzicanti si în timpurile mai apropiate de noi vânzatori de flori, tiganii reprezinta o pata de culoare în peisajul orasului. Numarul lor depaseste câteva mii, desi în recensamintele din ultimele decenii, multi s-au declarat români. O concluzie care se impune a fi trasa în privinta etniilor prezente în Botosani este aceea ca ele au convietuit pasnic alaturi de români, orasul ca si judetul, de altfel, fiind un exemplu din acest punct de vedere.
 
     

Versiune de tiparire

Legaturi
  >

DESTINATII TURISTICE

www.turismbotosani.ro

Sistemul Electronic National

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene

Protectia Consumatorilor

DGASPC Botosani

Program Operational Comun Ro-Ua-Md

Casa Ventura Botosani

Aplicatia SISOP

 

Vremea
   

Curs Valutar
   

Google
 
 
 

Pagini Aurii
 
 
Produs/Serviciu:

Rezultate/Pagina:
 
 

Selectii de Stiri
   
 

Site realizat de IntelliSoft SRL & Compartiment Sisteme Informatice CJB

Copyright © 2003 Consiliul Judetean Botosani | Termeni si Conditii | Reguli de Confidentialitate - Home | Harta Site | Contact -