Consiliul Judetean Botosani
 
  Judetul Botosani  
 

  

DESCRIERE GENERALĂ

 

Județul Botosani reprezintă porțiunea cuprinsă între Siret și Prut, în extremitatea de nord - est a țării, la granița cu Ucraina (la nord) și Republica Moldova (la est). La vest și sud se învecinează cu județele Suceava și Iași.

Suprafața totală a județului a fost în 1938 de 4062 kmp, dar s-a extins până la 4986 kmp în 1996, menținându-se aceeași și în anul 2000, ceea ce reprezintă 2‚1% din teritoriul național. Există o rețea densă de ape. Lacurile și apele curgătoare cuprind 138‚3 kmp din suprafața județului (2‚8 %).

Teritoriul județului se află în întregime în zona de dealuri a Moldovei de Nord. Județul Botoșani are o bogată rețea hidrografică alcătuită din râurile Siret, Prut, Jijia, Bașeu, Sitna și unii afluenți mai mici, pe cursul cărora s-au amenajat 148 de lacuri, cu o suprafață de 3.600 ha, iar pe râul Prut, la frontiera cu Republica Moldova, s-a construit un important nod hidrotehnic (750 milioane mc. de apă).

La data de 1 iulie 2017, datele statistice referitoare la populația județului indică un total de 453.432 locuitori, dintre care 257.048 persoane locuiesc în mediul rural și 196.384 persoane în mediul urban, relevând o densitate de 90,9 persoane pe kilometru pătrat. Majoritatea populației este de naționalitate română, existând mici grupări de rromi, armeni, evrei, lipoveni.

UNITĂȚI ADMINISTRATIV-TERITORIALE

 

Județul Botoșani cuprinde două municipii, cinci orașe și 71 comune:

 

  • Municipii: Botoșani (reședință de județ) și Dorohoi (declarat municipiu în anul 1994).
  • Orașe: Darabani, Săveni, Bucecea, Flămânzi, Ștefănești (ultimele trei fiind ridicate la rangul de oraș în anul  2004).
  • Comune: Adășeni, Albești, Avrămeni,

Bălușeni, Blândești, Brăești, Broscăuți,

Călărași, Cândești, Concești, Copălău, Cordăreni, Corlăteni, Corni, Coșula, Coțușca, Cristești, Cristinești, Curtești, Dersca, Dângeni, Dimăcheni, Dobârceni, Drăgușeni, Durnești, Frumușica, George Enescu, Gorbănești, Havârna, Hănești, Hilișeu-Horia, Hlipiceni, Hudești, Ibănești, Leorda, Lozna, Lunca, Manoleasa, Mihai Eminescu, Mihăileni, Mihălășeni, Mileanca, Mitoc, Nicșeni, Păltiniș, Pomârla, Prăjeni, Rădăuți-Prut, Răchiți, Răuseni, Ripiceni, Roma,

Românești, Santa Mare, Stăuceni, Suharău, Sulița, Șendriceni, Știubieni, Todireni, Trușești, Tudora, Ungureni, Unțeni, Văculești, Viișoara, Vârfu Câmpului, Vlădeni, Vlăsinești, Vorniceni, Vorona.

 
     

Copyright © 2003 Consiliul Judetean Botosani