UAT Județul Botoșani – Consiliul Județean va implementa proiectul cu titlul “CONECTAȚI PENTRU SĂNĂTATEA OAMENILOR”, urmare admiterii spre finanțare în cadrul Programului Interreg VI-A NEXT România Republica Moldova 2021-2027, Proiecte standard, Prioritatea 2, Obiectivul specific 2.2. Asigurarea accesului egal la asistența medicală și creșterea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv asistența medicală primară și promovarea tranziției de la îngrijirea instituțională la îngrijirea familială și comunitară.
Beneficiari: Consiliul Județean Botoșani, în calitate de Lider și Consiliul Raional Anenii Noi, Republica Moldova, în calitate de Partener.
Unitățile sanitare care vor beneficia de proiect sunt:
- Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga din Botoșani, România,
- Centrul de Sănătate Anenii Noi din Republica Moldova.
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului este asigurarea accesului egal la asistența medicală prin îmbunătățirea infrastructurii, dotarea a două unități sanitare din județul Botoșani și orașul Anenii Noi și creșterea calității serviciilor medicale, prin participarea a 18 cadre medicale și personal auxiliar la două schimburi de experiență, cu impact asupra calității vieții persoanelor din zona de graniță.
Pentru atingerea obiectivului proiectului se vor desfășura următoarele activități:
– Îmbunătățirea infrastructurii Sanatoriului Podriga din Botoșani, prin reabilitarea unui imobil existent și construirea unei cantine, precum și dotarea cu echipamente și dotări specifice;
– Îmbunătățirea infrastructurii Centrului de Sănătate Anenii Noi, prin realizarea lucrărilor de reparații interioare și dotarea acestuia cu echipamente și dotări;
– Două schimburi de bune practici în domeniul medical, pentru a identifica proceduri și metode eficiente pentru tratarea pacienților.
Rezultate: Principalele rezultate ale proiectului sunt: 30.189 de persoane care pot fi deservite de către instituțiile medicale modernizate cel puțin o dată pe o perioadă de un an și 4 organizații care vor semna acorduri în cadrul proiectului: Consiliul Județean Botoșani, Consiliul Raional Anenii Noi, Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga din Botoșani și Centrul de Sănătate Anenii Noi din Republica Moldova.
Durată de implementare: 24 luni
Valoarea maximă care a putut fi solicitată în cadrul Apelului de proiecte pentru Proiecte standard, Prioritatea 2, Obiectivul specific 2.2, a fost de 1.500.000 euro.
Buget: Valoarea totală a proiectului este de 1.463.241,38 euro din care 1.316.917,24 euro grant și 146.324.14 euro contribuție proprie:
BUGET BT= 1.044.604,59 euro= 940.144,13 euro grant + 104.460,46 euro contribuție proprie;
BUGET MD= 418.636,79 euro= 376.773,11 euro grant+ 41.863,68 euro contribuție proprie.
Activități: Principalele activități din cadrul proiectului sunt:
- Execuția de lucrări de infrastructură
- Lucrări de Reabilitare Pavilion 2 și Construire cantină la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga Botoșani,
- Execuție lucrări de reparații interioare la Centrul de Sănătate Anenii Noi.
Unitățile medicale din Botoșani și Anenii Noi nu au beneficiat de modernizări/reparații interioare de mulți ani și se află în stare necorespunzătoare din punct de vedere al circuitelor, accesului la resurse moderne, dotări pentru saloane, cabinete, bloc alimentar, ceea ce afectează calitatea serviciilor prestate.
Prin lucrările de infrastructură și dotarea unităților sanitare propuse prin proiect se va realiza creșterea calității serviciilor medicale oferite pacienților din ambele țări.
- Achiziționare de echipamente:
- achiziționarea de echipamente și dotări pentru Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga din Botoșani, România (dotări pentru cantină, mobilier);
- achiziționarea de echipamente IT pentru echipa de proiect a Consiliului Județean Botoșani și pentru echipa de proiect a Consiliului Raional Anenii Noi;
- achiziționarea de echipamente și dotări pentru Centrul de Sănătate Anenii Noi din Republica Moldova (dotări, mobilier, echipamente medicale).
3.Organizarea a două schimburi de experiență: în cadrul proiectului, se vor organiza două schimburi de experiență, în Botoșani și în Anenii Noi, Republica Moldova, la care vor participa 18 cadre medicale și personal auxiliar, pentru schimburi de idei, metode și proceduri de lucru din domeniul de activitate, în scopul îmbunătățirii calității serviciilor medicale.