Consiliul Judetean Botosani
Image default
COMUNICATE DE PRESĂ

Consiliul Județean achiziționează Casa Moscovici

Casa Moscovici, una dintre cele mai reprezentative clădiri monument istoric din județul Botoșani, intră în patrimoniul Consiliului Județean.

„Casa Moscovici este una dintre bijuteriile arhitecturale ale județului și de aceea ne-am dorit să o achiziționăm și să o punem în valoare. Consiliul Județean are nevoie de spații și de la preluarea mandatului de președinte al acestei instituții am încercat să convingem plenul că orice oportunitate de a ne exercita dreptul de preemțiune pentru clădiri emblematice, cu mare încărcătură istorică, nu ar trebui ratată. Vom face tot ceea ce este legal și ne stă în putință pentru a pune în valoare istoria Botoșaniului”, a declarat Doina Federovici.

În urma finalizării procedurilor de negociere cu reprezentanții proprietarului, societatea Nord Proiect, s-a stabilit, în conformitate cu mandatul acordat de către plenul Consiliului Județean, ca prețul tranzacției să fie valoarea de piață reieșită din evaluare, respectiv de 3.235.452 lei, echivalentul a 658.000 euro, la cursul valutar BNR de 4,9171 lei/euro.     În urma tranzacției, în proprietatea Consiliului Județean va intra clădirea, cu o suprafață construită la sol de 872,13 metri pătrați, și terenul pe care este construită, respectiv 1.099 metri pătrați. Plata se va face în trei tranșe egale, prima până la finele acestui an, iar ultima până la finele lunii august 2022, iar cheltuielile ocazionate de tranzacție vor fi suportate în părți egale de Consiliul Județean și Nord Proiect.

„Este pentru prima dată când Consiliul Județean Botoșani reușește să finalizeze o procedură de exercitare a dreptului de preemțiune asupra unui imobil de patrimoniu. Nu a fost ușor, dar cu multă determinare am reușit să armonizăm atât solicitările vânzătorului cu cele pe care le-am avut noi ca autoritate publică”, a declarat Dorin Birta, vicepreședinte al Consiliului Județean și cel care a coordonat întreaga operațiune de negociere.

Casa Moscovici a fost construită înainte de 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”. La începutul Secolului al XX-lea, Casa Moscovici a găzduit reprezentanți ai familiei regale, inclusiv pe Regele Carol I, primul monarh al României moderne, cel care a obținut independența, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

În perioada interbelică, familia Moscovici, fiind mai mult timp plecată din țară a decis să vândă clădirea, ulterior aceasta fiind achiziționată de Camera de Comerț. De-a lungul anilor, a mai găzduit Serviciul Sanitar al orașului, Circumscripția III Poliție și Instanța Specială de Judecată.

Loading

Articole asemanatoare